Vanilia Fabric & Care Alpaca

FABRIC & CARE

ALPACA

[[PAGE-INTRO]]

Wij vertellen graag wat alpaca voor materiaal is en hoe je alpaca het beste kunt wassen en verzorgen. Zo gaat jouw kledingstuk langer mee.

[[PAGE-INTRO-END]]

FABRIC

Alpaca behoort tot de meest luxe wolsoorten die er bestaan en is te vergelijken met mohair en cashmere.  Het is een zeer fijne, dierlijke vezel van de extreem zachte dunne haren van de alpaca. De alpaca is familie van de lama en komt voor in het Andesgbergte. Het alpaca dat wij gebruiken komt rechtstreeks uit Peru. Alpaca is een zachte, gladde maar ook stérke vezel. De alpaca haren zijn niet prikkelend en zacht voor de huid. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is baby alpaca niet afkomstig van baby alpaca’s maar verwijst deze aanduiding juist naar de fijnheid van het garen. Baby alpaca is dan ook de op één na meest luxe alpaca soort. Alpaca haren zijn zo prettig om te dragen omdat het anti-allergeen is.

LICHTGEWICHT
ANTI-ALLERGEEN
KOEL IN DE ZOMER
WARM IN DE WINTER

[[PAGE-ROW]]

[[PAGE-ROW]]

 

CARE

Probeer alpaca zo min mogelijk te wassen. Hang in plaats daarvan de kleding na het dragen uit om te luchten. Wanneer je een wollen kledingstuk in de douche hangt wordt het gestoomd. Vermijd direct zonlicht en bewaar wollen kleding liggend in kast of lade. Door beweging en wrijving komen de losliggende haartjes omhoog en vormen kleine bolletjes, dit noemen we pilling. Vaak gebeurt dit bij blends omdat het sterkere garen ‘wint’ en het slappere garen erom heen rolt, dit hoort bij het karakter van alpaca en kan met een Anti-Pilling apparaat worden behandeld.

Handwas

Was het artikel in lauwwarm water van maximaal 30°C. Bij de eerste wasbeurt komen de losliggende haartjes los, dit gebeurt omdat de alpaca haar een lange vezel is en is compleet normaal. Door het voorzichtig te behandelen en de wasinstructies nauwkeurig te volgen, voorkom je schade, krimp en verlies van zachtheid. Doe eerst de juiste hoeveelheid wolwasmiddel in het water en leg daarna het kledingstuk erin, pas op dat je niet teveel wasmiddel bijvoegt, dit kan ervoor zorgen dat het alpaca gaat vilten. Beweeg de kleding voorzichtig en vermijd kneden, wringen en wrijven. Spoel de kleding uit in lauwwarm water van 30°C. Gebruik hiervoor nooit koud water; daardoor kan de wol krimpen.

Machinewas

Gebruik een waszak om te beschermen tegen vilten. Stel de machine in op een wol- of fijnwasprogramma. Alpaca mag ongeveer een minuut lang op een laag toerental (400) worden gecentrifugeerd om uitrekken en slijten te voorkomen. De trommel mag niet schudden of draaien. Stel het centrifugeren apart in en stop het programma handmatig na een minuut.

Drogen van alpaca

Droog alpaca nooit in een droogtrommel. Druk voorzichtig het water uit het gewassen kledingstuk zonder te wringen. Trek het nog natte kledingstuk voorzichtig in model zodat het zijn originele vorm behoudt en leg het te drogen in een handdoek. Het is van groot belang het kledingstuk liggend te laten drogen zodat het niet gaan uithangen en zijn vorm verliest.

 

[[COL-BREAK]] 


Strijken van alpaca
Het strijken van alpaca is niet aan te raden. Kreukels verdwijnen vanzelf met het dragen van de kleding. Hardnekkige vouwen kunnen weggehaald worden met stoom. Hang het kledingstuk in de badkamer; door de stoom van warm water verdwijnen de kreukels.

Vlekken uit alpaca verwijderen

Haal de vlek zo snel mogelijk weg zonder te wrijven. Met een zachte vlekkenverwijderaar, speciaal bedoeld voor wol.

Opbergen van alpaca

Bewaar alpaca kleding in een lade of leg het gevouwen in de kast. Als je bezorgd bent over motten, raden wij aan om patchouli- of lavendelolie in de opbergruimte te gebruiken. Hang alpaca kleding nooit aan een hanger; dan verliest het zijn vorm.

Belangrijk
Volg bij het wassen van alpaca altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

 

see collection with this fabric

[[PAGE-ROW-END]]