Vanilia Fabric & Care Linnen

FABRIC & CARE

ZIJDE

[[PAGE-INTRO]]

Wij vertellen graag wat zijde voor materiaal is en hoe je zijde het beste kunt wassen en verzorgen. Zo gaat jouw kledingstuk langer mee.

[[PAGE-INTRO-END]]

FABRIC

Zijde is een natuurlijke vezel die wordt gesponnen in garen en geweven tot een stof van hoge kwaliteit. Fijnheid, glans en kracht kenmerken dit textiel.
Door het absorptievermogen is zijde geschikt voor alle seizoenen.

ELASTISCH
KOEL IN DE ZOMER
WARM IN DE WINTER
KREUKGEVOELIG

[[PAGE-ROW]]

CARE

Zijde is een delicate stof en mag niet te vaak gewassen worden. Als je de originele knisperende stijfheid van de stof wil bewaren, is wassen af te raden. Het is raadzaam om de kleding op te hangen om te laten luchten en bij de stomerij te laten reinigen. Behandel de stof met zorg en draag nooit een te kleine maat om het scheuren van de kleding te voorkomen.

Handwas

Was zijde met fijnwasmiddel of een milde babyshampoo zonder extra toevoegingen. Laat zijde ongeveer 3-5 minuten in lauwwarm water weken. Let op: was donkere of bedrukte zijde kort in koud water, zonder te laten weken. Beweeg de stof licht heen en weer, zonder te wringen. Spoel na een handwas van maximaal 5 minuten de stof uit met koud water, waaraan een theelepel wijnazijn is toegevoegd om eventuele zeepresten te verwijderen.

Machinewas

We raden machinewas van zijde over het algemeen af: je kunt het zijden kledingstuk het beste met de hand wassen of laten stomen. Gebruik bij machinewas een waszak. Zijde kan gewassen worden op een fijnwasprogramma met zijdewasmiddel en op een maximum temperatuur van 30°C. Centrifugeer zijde nooit en pas op voor uitstekende elementen, zoals ritsen.

Drogen van zijde

Rol het kledingstuk in een droge handdoek om het resterende vocht te verwijderen. Knijp voorzichtig in de doek, zonder te wringen. Rol daarna de zijde plat uit en aan trek het kledingstuk voorzichtig in model. Droog de nog iets vochtige stof in de open lucht, liggend en houd het uit direct zonlicht.

[[COL-BREAK]] 

Strijken van zijde

Zijde is het gemakkelijkst te strijken als het nog een beetje vochtig is. Zuivere en wilde zijde dient binnenstebuiten te worden droog gestreken. Strijk op een zo laag mogelijke temperatuur en zonder stoom.

Vlekken uit zijde verwijderen

Zijde heeft een zelfreinigend vermogen. Als het echt nodig is kun je twee stukken van een zijden kledingstuk zéér voorzichtig tegen elkaar wrijven ter hoogte van de vlek. Voor een grondige reiniging kun je het kledingstuk het beste naar de stomerij brengen.

Opbergen van zijde

Zijden kleding kan je het beste ophangen. Doe dit nooit in een plastic zak, vanwege de kans op vocht, vergeling en beschimmeling van de stof. Gebruik in plaats van plastic een schone katoenen hoes.

Belangrijk
Volg bij het wassen van zijde altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

 

[[PAGE-ROW-END]]