Vanilia Fabric & Care Linnen

FABRIC & CARE

POLYAMIDE EN POLYESTER

[[PAGE-INTRO]]

Wij vertellen graag wat polyamide en polyester voor materialen zijn en hoe je polyamide en polyester het beste kunt wassen en verzorgen. Zo gaat jouw kledingstuk langer mee.

Liever uitleg en instructies van één van onze specialisten?

Bekijk
hier de Vanilia Care Polyamide & Polyester video.[[PAGE-INTRO-END]]

FABRIC

Polyamide en polyester en zijn verschillende soorten synthetische vezels. Vaak wordt dit soort vezels gemengd met natuurlijke vezels om elasticiteit, kreukherstel en vormbehoud te bevorderen: hierdoor blijft de stof lang mooi. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht heeft synthetisch textiel veel positieve toegevoegde eigenschappen, zoals slijtvastheid, gebruiksvriendelijkheid en onderhoudsgemak. Polyester is wereldwijd de meest gebruikte vezel. Synthetische vezels zoals deze zijn niet biologisch afbreekbaar maar wel zeer geschikt voor recycling. Omdat de kracht van de vezel ervoor zorgt ervoor dat polyamide en polyester langdurig gebruikt kunnen worden, zijn het duurzame stoffen.

SLIJT- EN KLEURVAST
KREUKT NIET OF NAUWELIJKS
MAKKELIJK IN ONDERHOUD

[[PAGE-ROW]]

CARE

We adviseren kleding van polyamide & polyesther niet vaker dan noodzakelijk te wassen, vloeibaar wasmiddel te gebruiken en op lage temperaturen te wassen om te voorkomen dat er zo min mogelijk microplastics vrijkomen. Houd er rekening mee dat kleding sneller slijt door het vaak te wassen. Over het algemeen moeten kledingstukken met synthetische vezels niet echt vuil gewassen worden, omdat vuil zich makkelijk hecht aan dit soort stoffen.

Handwas

Synthetische kledingstukken kunnen met de hand worden gewassen op een maximale temperatuur van 30°C.

Machinewas

Synthetische kledingstukken kunnen met de machine gewassen worden met een maximale temperatuur van 40ºC. Gebruik het wasprogramma voor Kreukherstellende, Fijne Was of Synthetische Was. Tip: wasverzachter maakt deze stoffen minder elektrostatisch en vergemakkelijkt het strijken.

Drogen van polyamide/polyester

Om kreuken te voorkomen, is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort of helemaal niet te centrifugeren. Drogen in de droger kan alleen op een lagere temperatuur. Bij handmatig drogen, rol je het kledingstuk in een handdoek om het resterende vocht te verwijderen en hang je het daarna uitgerold weer uit.

[[COL-BREAK]] 

Strijken van polyamide en polyester

Synthetische vezels trekken samen als ze te warm worden. Polyester heeft een groot kreukherstellend vermogen en kreukt dus weinig. Als bij het wassen of drogen toch vouwen ontstaan, kan je deze eenvoudig glad trekken. Hardnekkige vouwen strijk je weg met een strijkijzer. Let op: synthetische stoffen worden gemaakt door middel van een smeltproces. Pas daarom met strijken goed op dat de stof niet smelt.

Vlekken uit polyamide/polyester verwijderen

Vlekken uit polyamide en polyester kunnen het beste verwijderd worden met een vloeibaar wasmiddel. Gebruik het wasmiddel rechtstreeks op de vlek en spoel handmatig uit of was het kledingstuk in de wasmachine.

Opbergen van polyamide/polyester

Polyamide en polyester kan opgehangen of opgevouwen worden. Gebruik zo min mogelijk knijpers, omdat deze opvallende afdrukken geven in de stof.

Belangrijk
Volg bij het wassen van polyamide en polyester altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

 

[[PAGE-ROW-END]] 


VANILIA CARE

POLYAMIDE & POLYESTER