Vanilia Fabric & Care Viscose 

FABRIC & CARE

VISCOSE

[[PAGE-INTRO]]

Een groot deel van onze collectie bestaat uit viscose. Wij vertellen graag wat viscose voor materiaal is en hoe je viscose het beste kunt wassen en verzorgen. Zo gaat jouw kledingstuk langer mee.

Liever uitleg en instructies van één van onze specialisten?

Bekijk
hier de Vanilia Care Viscose video.[[PAGE-INTRO-END]] 

FABRIC

Viscose is een semi-organische stof, die qua uiterlijk en gevoel veel lijkt op zijde. Het is een fijne, zachte vezel die voornamelijk wordt gewonnen uit het hout van de beuk, pijnboom, eucalyptus of bamboegewassen. Viscose werd in 1884 ontwikkeld door de Franse scheikundige Graaf Hilaire de Chardonnet en was de allereerste semi-kunstmatige textielvezel, destijds bekend als kunstzijde. Viscose ontstaat na een chemisch proces van hout- of katoencellulose dat wordt behandeld met natriumhydroxide en koolstofdisulfide. Nadat de cellulose door een spindop wordt geperst, ontstaat er garen van het hard geworden materiaal.

 

ZACHT EN SOEPEL
KLEURVAST
KREUK- EN KRIMPGEVOELIG

[[PAGE-ROW]]

CARE

Viscose kan probleemloos worden gewassen op een lage temperatuur, tenzij het wasvoorschrift anders aangeeft. Houd er wel altijd rekening mee dat kleding sneller slijt door het vaak te wassen. Viscose heeft een natuurlijke waskrimp van 4-8%. De gekrompen viscose kan na het wassen met gemak teruggestreken worden naar de oorspronkelijke vorm.

Handwas
Viscose kan met de hand worden gewassen op een maximale temperatuur van 30°C. In natte toestand halveert de sterkte van de vezel. Het mag daarom niet door wrijven of borstelen worden schoongemaakt.

Machinewas
Viscose kan gemakkelijk met de machine gewassen worden op een maximale temperatuur van 30ºC. Was viscose op een wol- of zijdewasprogramma en gebruik hierbij neutrale zeep of wolwasmiddel. Doe het kledingstuk binnenstebuiten in een waszakje om wrijving te voorkomen. Was viscose nooit samen met kleding met uitstekende elementen, zoals ritsen.

Drogen van viscose
Om kreuken te voorkomen is het aan te raden om na het laatste spoelbad kort of helemaal niet te centrifugeren. Doe viscose niet in de droogtrommel, omdat het kan krimpen. Liggend drogen is aan te bevelen: rol het kledingstuk in een handdoek en hang het daarna uitgerold weer uit.

[[COL-BREAK]] 

Strijken van viscose
Als je kledingstukken van viscose wil strijken, helpt het als de stof nog redelijk vochtig is. Stel het strijkijzer niet in op de hoogste stand, daar is viscose niet tegen bestand. Om te voorkomen dat de stof gaat glimmen kun je viscose het beste aan de binnenkant van het kledingstuk strijken.

Vlekken uit viscose verwijderen
Vlekken in viscose kunnen het beste verwijderd worden met een vloeibaar wasmiddel. Gebruik het wasmiddel rechtstreeks op de vlek en spoel handmatig uit of was het kledingstuk in de wasmachine.

Opbergen van viscose
Viscose kan het beste opgehangen worden. Gebruik zo min mogelijk knijpers bij het ophangen, omdat deze opvallende afdrukken geven in de stof.

Belangrijk
Volg bij het wassen van viscose altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

see collection with this fabric

 [[PAGE-ROW-END]]


VANILIA CARE

VISCOSE