meet our sustainability expert

meet our sustainability expert


meet our sustainability expert


Bij Vanilia zijn wij bekend met de milieu-gerelateerde en sociale problematiek in de mode-industrie en nemen we onze verantwoordelijkheid. Daarom geven wij je graag de gelegenheid al je vragen te stellen betreft duurzaamheid binnen Vanilia. Vind in onze Q&A je antwoorden of stel een vraag via het formulier aan onze sustainability expert Zsusza. Zij gaat over alles wat met duurzaamheid te maken heeft en beantwoord je vragen graag!  

 

duurzaam materiaal katoen
duurzaam materiaal katoen

duurzame hangtags vanilia
duurzame hangtags vanilia

productie atelier
productie atelier

Questions & Answers

Welke duurzame materialen gebruiken jullie?

We doen ons best om zo veel  mogelijk duurzame materialen te gebruiken. Op onze website en in onze boutiques herken je de duurzame keuzes door het groene V-logo. Dat betekent niet dat onze andere artikelen helemaal niet duurzaam zijn. Bij elke stofkeuze kijken we namelijk naar de meest duurzame opties,  maar vooral de beste kwaliteit zodat ieder kledingstuk lang meegaat.

Zijn jullie bezig  met duurzaamheid o.v.v.  materiaal, buiten katoen en Lenzing Viscose?

We hebben inderdaad de ambitie om steeds meer duurzame materialen te gebruiken. We volgen alle ontwikkelingen op dit gebied op de voet, zoals de productie van faux-leather gemaakt van sinaasappelschillen en viscose uit restmateriaal van de katoenproductie.

Wat zijn jullie duurzaamheidsdoelen?

Klik hier om onze doelen voor 2025 te bekijken.

Denken jullie na over het gebruik van gerecyclede materialen?

Absoluut! Wij volgen alle ontwikkelingen op het gebied van recycling en circulaire textiel. We hebben onder andere producten van Gerecycled Polyester toegevoegd aan de collectie, dat bij de productie 59% minder energie gebruikt vergeleken met de productie van conventionele polyester.  

Is natuurlijk kleuren van textiel een reële optie?

Dit is best moeilijk te realiseren op grote schaal. Niet alleen heb je te maken met een beperkt kleurenpalet, ook vinden wij het belangrijk dat de kleuren behouden blijven na zoveel wasbeurten. Dus ook hier staat kwaliteit bij ons voorop. Omdat textiel-verfstoffen verantwoordelijk zijn voor veel vervuiling werken bij als lid van BEPI wel met een verboden chemicaliënlijst.

Hoe zorgen jullie dat de fabrieken goed voor hun medewerkers zorgen?

95% van onze collectie wordt in ons eigen atelier gemaakt in Cappadocië, Turkije. Hierdoor hebben we volledige controle over het productieproces. Wij zijn een van de weinige Europese merken die dit op deze manier organiseren en we zijn daar dan ook erg trots op. Bekijk hier de video om te kijken waar je kledingstuk gemaakt wordt.

Wat doet Vanilia om het transport en de uitstoot hiervan te minimaliseren?

Onze voorkeur is om te werken met stoffenleveranciers dichtbij ons atelier. Onze stoffen komen voornamelijk uit Turkije, Italië en andere EU-landen. De kwaliteit en het gebruik van innovatief materiaal staat bij ons echter voorop. Daarom wijken wij bijvoorbeeld voor faux-leather & suède uit naar Zuid-Korea. Zodra de productie is afgerond, wordt de kleding verzameld en pas als de vrachtwagen helemaal gevuld is vertrekt deze naar Nederland. We zijn continu in overleg met onze logistieke partners om dit proces te verduurzamen.

Ik kreeg laatst twee pakketjes 2 dagen na elkaar. Duurzamer is als je standaard alles in 1x krijgt. Kan dat?

Wij leveren online bestellingen uit onze warehouse, maar ook rechtstreeks vanuit onze boutiques. Je online bestelling wordt altijd eerst toegewezen aan een locatie die deze compleet kan uitleveren. Helaas gebeurt het tijdens een sale periode wel eens dat dit niet mogelijk is, omdat we dan te maken hebben met laatste stuks. Dan moeten we de artikelen versturen vanuit twee verschillende locaties.

Hoe verpakken jullie de kleding tijdens het vervoeren?

De kleding wordt vanuit ons productie-atelier hangend geleverd in kledinghoezen, gemaakt van reststoffen die overblijven tijdens het productieproces. Op deze manier gooien we nooit stof weg en krijgt dit altijd een nieuwe functie. Wij proberen het gebruik van plastic zo veel mogelijk te minimaliseren. Alleen spierwitte kleding wordt in plastic verpakt om het te beschermen.

Wat gebeurt er met dead stock? Zowel onverkochte voorraad als restmateriaal?

Van snijresten maken wij tassen, mondkapjes en kledinghoezen om onze kleding in te transporteren. Tweemaal per jaar organiseren we een stocksale om onze oude voorraad te verkopen. We werken tevens samen met verschillende goede doelen en online outlets om onze dead stock een nieuwe bestemming te geven en gooien nooit iets weg!

Is het mogelijk om oude Vanilia kleding weer in te leveren en zo te hergebruiken?

Heel graag! We zijn trots op onze samenwerking met de Reshare stores van het Leger des Heils. Door je oude Vanilia kleding bij hun in te leveren, zorgen zij dat dit goed terecht komt en weer met liefde gedragen wordt. Ook is het tijdens actieperiodes van VaniliaxReshare mogelijk om je Vanilia kleding in te leveren bij onze boutiques. Hou de website in de gaten voor meer informatie!

Hoe passen jullie duurzaamheid toe op het hoofdkantoor en in de boutiques?

In onze boutiques staan we klaar om je Vanilia kledingstuk te repareren, indien nodig te vermaken en we geven graag onderhoudstips zodat jouw kleding zo lang mogelijk mee kan gaan. Hier kan je voor iedere stofkwaliteit onze fabric&care tips lezen om je kledingstuk zo lang mogelijk mooi te houden. Zowel in de boutiques als op het hoofdkantoor recyclen we zo veel mogelijk, zoals kledinghangers maar ook uiteraard ons afval.STAAT JE VRAAG ER NIET TUSSEN?


Stel hem dan gerust door hieronder je naam, emailadres en vraag in te vullen. Onze sustainability expert Zsuzsa zal zo spoedig mogelijk je vraag beantwoorden.