Belangrijk

Volg bij het wassen van alpaca altijd de instructies op het waslabel aan de binnenkant van het kledingstuk.

Materiaal

Alpaca is een zeer fijne dierlijke vezel die bestaat uit extreem zachte dunne haren van de alpaca, bekend als familie van de lama. Alpaca behoort tot de meest luxe wolsoorten die er bestaan en is te vergelijken met stoffen van mohair en cashmere. In het Andesgebergte uitkijkend over adembenemende Zuid-Amerikaanse wat wij gebruiken komt uit Peru. landschappen loopt de alpaca rond. Het alpaca dat wij gebruiken komt rechtstreeks uit Peru, de plek die hier bekend om staat. Hier ontstaat de zachte maar sterke vezel die wij met veel plezier kunnen dragen. De alpaca haren zijn enorm gladde vezels, hierdoor is het niet prikkelend en zacht voor de huid. In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is baby alpaca niet afkomstig van baby alpaca’s maar verwijst deze aanduiding juist naar de fijnheid van het garen. Baby alpaca is dan ook het op één na meest luxe alpaca soort. Alpaca haren zijn zo prettig om te dragen omdat het anti-allergeen is.

 

LICHTGEWICHT
ANTI-ALLERGEEN
KOEL IN DE ZOMER,
WARM IN DE WINTER

 

Onderhoud algemeen

Probeer alpaca zo min mogelijk te wassen. Houd de kleding schoon door het uit te hangen om te luchten nadat je het hebt gedragen. Je kunt het kledingstuk van alpaca in de douche hangen zodat het gestoomd wordt. Vermijd direct zonlicht en bewaar de kleding liggend in kast of lade. Door beweging en wrijving komen de losliggende haartjes omhoog en vormen kleine bolletjes, dit noemen we pilling. Vaak gebeurt dit bij blends omdat het sterkere garen ‘wint’ en het slappere garen erom heen rolt, dit hoort bij het karakter van alpaca en kan met een Anti-Pilling apparaat worden behandeld.

Handwas

Was het artikel in lauwwarm water van maximaal 30°C. Bij de eerste wasbeurt komen de losliggende haartjes los, dit gebeurt omdat de alpaca haar een lange vezel is en is compleet normaal. Door het voorzichtig te behandelen en de wasinstructies nauwkeurig te volgen, voorkom je schade, krimp en verlies van zachtheid. Doe eerst de juiste hoeveelheid wolwasmiddel in het water en leg daarna het kledingstuk erin, pas op dat je niet teveel wasmiddel bijvoegt, dit kan ervoor zorgen dat het alpaca gaat vilten. Beweeg de kleding voorzichtig en vermijd kneden, wringen en wrijven. Spoel de kleding uit in lauwwarm water van 30°C. Gebruik hiervoor nooit koud water; daardoor kan de stof krimpen.

Machinewas

Gebruik een waszak om te beschermen tegen vilten. Stel de machine in op een wol- of fijnwasprogramma. Alpaca mag ongeveer een minuut lang op een laag toerental (400) worden gecentrifugeerd om uitrekken en slijten te voorkomen. De trommel mag niet schudden of draaien. Stel het centrifugeren apart in en stop het programma handmatig na een minuut.

 

Drogen van alpaca
Droog alpaca nooit in een droogtrommel. Druk voorzichtig het water uit het gewassen kledingstuk zonder te wringen. Trek het nog natte kledingstuk voorzichtig in model zodat het zijn originele vorm behoudt en leg het te drogen in een handdoek. Het is van groot belang het kledingstuk liggend te laten drogen zodat het niet gaan uithangen en zijn vorm verliest.

Strijken van alpaca
Het strijken van alpaca is niet aan te raden. Kreukels verdwijnen vanzelf met het dragen van de kleding. Hardnekkige vouwen kunnen weggehaald worden met stoom. Hang het kledingstuk in de badkamer; door de stoom van warm water verdwijnen de kreukels.
 

 

Vlekken uit alpaca verwijderen
Haal de vlek zo snel mogelijk weg zonder te wrijven met een zachte vlekkenverwijderaar, speciaal bedoeld voor wol.

Opbergen van alpaca
Bewaar alpaca kleding in een lade of leg het gevouwen in de kast. Als je bezorgd bent over motten, raden wij aan om patchouli- of lavendelolie in de opbergruimte te gebruiken. Hang alpaca kleding nooit aan een hanger; dan verliest het zijn vorm.

 

see collection with this fabric